PRODUCTIE
Leer produceren, opnemen en mixen met programma’s als Ableton en Logic Pro

Productie

Leer muziek maken in DAW’s als Logic en Ableton. Pas creatieve effecten toe op je instrumenten en leer live werken met backingtracks. Verdiep je in de mogelijkheden van productie samen met een van onze docenten en stel al je vragen. Leer hoe je favoriete artiesten hun liedjes hebben geproduceerd en ga aan de slag met je eigen nummers. Ook leer je hoe je jou instrument of stem het beste kan laten klinken in een productie. DSOPM biedt lessen aan iedereen. Dus of je nou net begint of al jaren produceert, DSOPM kan je verder helpen.

Aan het eind van de periode is er de mogelijkheid om jouw geproduceerde songs te presenteren tijdens de showcases van DSOPM.

We werken met verschillende gekwalificeerde docenten en kiezen naar aanleiding van jouw wensen en behoeften de meest geschikte docent. Je ontwikkeling wordt bijgehouden aan de hand van het A-MACK systeem en biedt een duidelijk zicht op je vooruitgang. Er zijn AMACK evaluatie momenten aan het begin van het schooljaar en aan het einde van elke periode.

Lessen kunnen gevolgd worden voor een heel cursusjaar, een periode van drie maanden of voor vier lessen door middel van een strippenkaart.

Wat heb je nodig voor deze cursus?

Een laptop of computer met genoeg ruimte op de harddisk. Voor Logic heb je minimaal 6GB nodig. Als je ook alle sounds wil downloaden is het fijn als je minimaal 63 GB beschikbaar hebt.
Logic Pro X of Garageband (gratis), als je een Windows laptop hebt kan je de cursus ook via Ableton volgen. Je kunt overigens ook eventueel kiezen voor een specifiek op Ableton gerichte cursus.
Het is erg handig om een interface, een microfoon en een (midi of USB) keyboard tot je beschikking te hebben.

Docenten

THEORIE
Behandel de basisstof van muziektheorie en werk toe naar het instapniveau van muziekopleidingen

Theorie die toe te passen is in de praktijk! Leer meer over intervallen en akkoordenschema’s, waarom je een bepaalde song te gek vindt en een andere song juist niet, hoe schrijf je een gitaarriff op een bepaalde melodielijn? Theorielessen worden op zaterdag gegeven in groepsverband en zijn onderverdeeld in niveau A, B en C. Na een korte instaptoets, wordt elke student in een groep geplaatst, aansluitend op het instapniveau. Het is ook mogelijk om doordeweeks individuele theorieles te volgen. Dit kan zowel fysiek als online. Tijdens de intake-dag en na elke periode zijn er testmomenten waarbij we het niveau van de studenten in kaart brengen en in de gaten houden of er op schema wordt gelopen voor een eventuele toelating. Ook kijken we of een overstap naar een andere theorie groep wenselijk is. Er zullen toelatingsexamens van verschillende conservatoria worden behandeld zodat studenten weten wat ze kunnen verwachten. De lessen duren 45 minuten. De lessen zijn ruwweg verdeeld onder twee hoofdonderwerpen: tijd en toonhoogte.

Tijd
Bij tijd komen de volgende onderwerpen aan bod: vorm en ritme. In deze lessen leer je:

  • De vorm van een popsong beter kennen en dit toepassen in je eigen songs
  • Op gehoor een vormschema maken
  • Alternatieve vormen voor de popsong uit jazz- en klassieke muziek kennen
  • Maatsoorten, toonduur, onderverdelingen en de notatie daarvan kennen en toepassen
  • Hoe je een ritmisch dictee moet maken
  • Je eigen studieplan en oefeningen maken voor het tackelen van ritmische problemen

Toonhoogte
De overige lessen besteden we aan alles wat te maken heeft met toonhoogte en dat is nogal wat. Je leert in deze lessen:

  • Het westerse toonstelsel met de 12 tonen en de toonsoorten kennen en toepassen
  • Noten lezen
  • Wat toontrappen zijn en hoe je die kunt gebruiken
  • Toonladders kennen en toepassen (majeur, mineuren, kerktoonladders, pentatonische ladders en symmetrische ladders komen aan bod)
  • Intervallen herkennen op zicht en op gehoor
  • Akkoorden kennen en toepassen (drieklanken, vierklanken, toevoegingen en omkeringen komen aan bod)
  • Akkoordenschema’s maken op gehoor
  • Akkoordenschema’s en melodieën arrangeren en bewerken met stemvoering en modulaties
  • Hoe je een melodisch dictee moet maken
  • Dat wat je hebt geleerd, te gebruiken in het analyseren van bestaande muziek en het creëren van eigen muziek

Deze les maakt deel uit van het vooropleidingstraject en kan ook afzonderlijk gevolgd worden.

Docenten

Songwritinglessen bij DSOPM Amsterdam
SONGWRITING
Leer zelf songs schrijven en krijg inzicht in het proces van idee tot volwaardig liedje

Iedereen kan liedjes schrijven. Maar het kan lastig zijn de eerste stappen te zetten. Ben je al een eind op weg, dan kun je soms vast komen te zitten in je proces. Want wat is een song eigenlijk? Hoe schrijf je er een? Wat werkt wel en niet? Hoeveel ‘hoor’ je er per jaar te schrijven om jezelf een songwriter te mogen noemen? Wat zijn de regels, of zijn die er helemaal niet? In de cursus worden deze vragen beantwoord. Via opdrachten word je gestimuleerd aan het werk te gaan of je reeds gebaande paden te verlaten. De cursus is bedoeld om te experimenteren, jij bepaalt wat eruit komt. Songwriting docent Chris Kok geeft persoonlijke feedback op jouw gemaakte werk. Aan het eind van de periode is er de mogelijkheid om jouw geproduceerde songs te presenteren tijdens de showcases van DSOPM.

Je hoeft niet fantastisch te kunnen zingen of spelen om deze cursus te volgen! Je ontwikkeling wordt bijgehouden aan de hand van het A-MACK systeem en biedt een duidelijk zicht op je vooruitgang. Er zijn AMACK evaluatie momenten aan het begin van het schooljaar en aan het einde van elke periode. Kijk voor meer mogelijkheden op www.dsopm.nl/tarieven of stuur een mailtje naar info@dsopm.nl

De songwritingles wordt gegeven in groepsverband, maar kan ook individueel worden gevolgd.

Docenten

VOCAL HARMONY

Vocal Harmonylessen bij DSOPM Amsterdam
VOCAL HARMONY
Leer samenzingen en krijg inzicht in het creëren van mooie koortjes

Als je je eigen liedjes net dat beetje extra wil geven, kan een tweede stem, of zelfs een koortje een mooie toevoeging zijn, maar hoe pak je dat aan? Als je dieper in wilt gaan op het meerstemmig zingen is er een mogelijkheid om de Vocal Harmony cursus te volgen. Hoe verzin ik tweede of derde stemmen? Hoe laat ik een koor mooi samensmelten? Deze vragen worden onder andere beantwoord in de cursus. We gaan aan de slag met het zingen in een koor, het maken van eigen arrangementen en het trainen van je auditieve vaardigheden. Benieuwd naar de kosten? Kijk op www.dsopm.nl/tarieven of stuur een e-mail naar info@dsopm.nl.

We werken met verschillende gekwalificeerde docenten en kiezen naar aanleiding van jouw wensen en behoeften de meest geschikte docent. Je ontwikkeling wordt bijgehouden aan de hand van het A-MACK systeem en biedt een duidelijk zicht op je vooruitgang. Er zijn AMACK evaluatie momenten aan het begin van het schooljaar en aan het einde van elke periode.

Docenten